2024. március 25., hétfő 9-10 óra
Feliratkozás: Apple Podcasts | Spotify | TuneIn | RSS
Drágul a sertéshús 2022 elejétől kezdve, mivel a gazdák kénytelenek lesznek emelni az árakat. Az ágazat hullámzó évet zárt 2021-ben, és már tavaly év végén sem tudták lenyelni a takarmányár-növekedést a tenyésztők. Az önköltségi árak jelentősen emelkedtek, ezt 2022 első hónapjaiban kénytelenek lesznek érvényesíteni a sertéstenyésztők.Részletek
Feliratkozás: Apple Podcasts | Spotify | TuneIn | RSS
Hello röfik! – Miért drágul a sertéshús? Drágul a sertéshús 2022 elejétől kezdve, mivel a gazdák kénytelenek lesznek emelni az árakat. Az ágazat hullámzó évet zárt 2021-ben, és már tavaly év végén sem tudták lenyelni a takarmányár-növekedést a tenyésztők. Az önköltségi árak jelentősen emelkedtek, ezt 2022 első hónapjaiban kénytelenek lesznek érvényesíteni a sertéstenyésztők. Éder Tamás, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) élelmiszeriparért felelős országos alelnöke, a Hússzövetség elnöke.
ARANYKÖPÉS: Molnár Ferenc, magyar író.
GONDOLKODOM, TEHÁT VAGYON: Ki véd meg minket a gyógyszerhamisítóktól? A Pécsi Tudományegyetem tavaly év végén együttműködési megállapodást kötött a Hamisítás Elleni Nemzeti Testülettel, ami fontos lépés a gyógyszerhamisítás elleni küzdelemben. dr. Ilku Lívia, a Hamisítás Elleni Nemzeti Testület (HENT) gyógyszerhamisítás elleni munkacsoportjának vezetője.
PIACI HOTSPOT: Előzetes számokat közölt a TeamViewer. Ősszel nagyot esett, mert a kilátásaik nem voltak jók 2021. végére. Nyomott az árfolyam, de most derűsebb a helyzet, el is indultak a felminősítések. A Cerberus a Deutsche Bankban és a Commerzbankban meglévő részesedését is csökkentette, pedig pályázott az állami pakettekre is. 2017-ben szálltak be, azóta mindkét bank rosszabbul teljesített mint a szektor más szereplői. Plusz a lokális bankok olcsó hitelei miatt nem tudnak elég profitot termelni. Baráth Tibor, vezető üzletkötő.
Feliratkozás: Apple Podcasts | Spotify | TuneIn | RSS
Extrém keresletet jelentett a brexit miatti árukiesés és az alapvetően új-zélandi bárány- és juhhús importcsökkenésének együttes hatása az EU belső piacán. Ám kérdéses, hogy három–öt éves távlatban mennyire tudja növekedésre használni a kínálkozó lehetőséget a magyar juhtenyésztés.
Kukovics Sándor, a Juh Terméktanács ügyvezető igazgatója
Videó:
Hang:
Feliratkozás: Apple Podcasts | Spotify | TuneIn | RSS
Azt olvastuk, hogy elég komolyan drágul a hús, egy kiló csirkemell akár kétezer forintba is kerülhet, ami azt jelenti, hogy 20-25 százalékos drágulásra kell számítaniuk a húsevőknek.
Részletek
Feliratkozás: Apple Podcasts | Spotify | TuneIn | RSS
Jön a Húsvét, fogy a sonka. De mennyi? Visszaesett a fogyasztás a pandémia miatt, vagy nem? Hogyan lehet elszállítani a boltokba a kimagasló mennyiségű sonkát? Milyen eyüttműködések jönnek létre, hogy minél gyorsabban és gördülékenyebben jusson el a hús a vágóhídtól az asztalig? Garamvölgyi Glória, a Waberer’s-Szemerey Logisztika (WSZL) Kft. kereskedelmi igazgatója és Lupsa Edina, a Pick Szeged Zrt. logisztikai vezetője ismertette velünk a folyamatot.
Videó:
Hang:
Feliratkozás: Apple Podcasts | Spotify | TuneIn | RSS
Stafni, papszelet, császárlánc és egyéb sertésalkatrészek, amelyek nem olyan szépek a húspulton, mégis isteni finomak. NOPQ rovatunkban Máté Dániel, a “Fülétől a farkáig” blog szerzője ismertet meg minket ezekkel a különlegességekkel, amelyeket alapból nem is lehet kapni, hanem külön kell kérni kedvenc hentesünktől!
Videó:
Hang:
Feliratkozás: Apple Podcasts | Spotify | TuneIn | RSS
A takarmány-alapanyagok és takarmányok világszinten 40-50%-os drágulása miatt itthon is jelentősen megnőtt az állattenyésztők önköltsége. EZ pedig a húsfeldolgozókra is áttevődik, végül pedig mi fizetjük ki.
Részletek
Feliratkozás: Apple Podcasts | Spotify | TuneIn | RSS