Millásreggeli - a gazdasági muppet show

  • ÉLŐ ADÁS
  • MŰSORTÁR
  • PODCAST FELIRATKOZÁS
  • VAN BARÁTUNK: RADIOCAFÉ
  • EPIC STORIES

Magyarul pulyka, angolul turkey – de miért? Egy kis gasztroetimológia

2022-12-22

Miért turkey a pulyka angolul? És miért indiai csirke franciául? És evett-e Mátyás királyunk pulykát? Az egyik legkedveltebb karácsonyi ünnepi eledel nevének nyomába eredt Kántor Bandi. Pulykás gasztroetimológia.

Részletek

https://media.blubrry.com/millasreggeli/millasreggeli.hu/wp-content/uploads/2022/12/NOPQ-pulykak.mp3

Feliratkozás: Apple Podcasts | Spotify | TuneIn | RSS

Kategória: NOPQ Címkék: etimológia, gasztroetimológia, gyöngytyúk, páva, pulyka, Turkey

Mit ettek a Mediciek? – Megjelent magyarul a világ első nyomtatott szakácskönyve

2022-11-03

Megjelent magyarul a világ legrégebbi nyomtatott szakácskönyve, ami nem csak remek, mai konyhában is elkészíthető recepteket tartalmaz, de fontos életmódtanácsokkal is ellát minket a mosakodástól kezdve álmaink és aggodalmaink kezelésén át egészen a termények helyes tárolásáig.

Darida Benedek, a könyv fordítója

https://media.blubrry.com/millasreggeli/millasreggeli.hu/wp-content/uploads/2022/11/NOPQ-Medici.mp3

Feliratkozás: Apple Podcasts | Spotify | TuneIn | RSS

Kategória: NOPQ Címkék: életmód, legrégebbi, Medici, mosakodás, szakácskönyv, tanács, termények

Bamba Marha: A világ 18. legjobb burgere!

2022-10-27

NOPQ: Gasztrosiker: a világ 18. legjobb burgere a Bamba Marha

A Big 7 Travel utazási magazin korábban már feltette a Bamba Marha Burger Bárt a nemzetközi burgertérképre, most pedig megválasztotta a világ 18. (!) legjobb burgerezőjének. A lista kialakításánál figyelembe vették az online értékeléseket, a megjelenéseket valamint az elérhetőséget, az ár/érték arányt, és a hely atmoszféráját is. Hol tart a Bamba-lánc és tud-e még fejlődni a válságban?

Jancsa Jani, burgerszakértő, étteremtulajdonos

https://media.blubrry.com/millasreggeli/millasreggeli.hu/wp-content/uploads/2022/10/BAMBA-marha.mp3

Feliratkozás: Apple Podcasts | Spotify | TuneIn | RSS

Kategória: NOPQ Címkék: Bamba Marha, Big 7 Travel, burger, burgertérkép

A Szepsy Pincészet lett Európa legjobb borászata

2022-10-20

NOPQ: Európa legjobb borászatának választották a Szepsy Pincészetet

Két díjat is kapott a mádi Szepsy Pincészet az október 14. és 16. között megrendezett II. Golden Vines Awardson, amelyet szakmai berkekben a bor Oscarjának is szoktak nevezni: a pincészetet Európa legjobbja lett, idősebb Szepsy Istvánt, a Golden Vine Hall of Fame Award díjjal tüntették ki.

Most először került magyar márka nemzetközi csúcsmárkákkal közös rendezvényre, ahol rögtön nyerni is tudott. Az öthónapos szavazási időszakban 106 ország 943 vezető borszakértőjének szavazatai alapján állt össze a nyertesek névsora, ifj. Szepsy István szerint a Londonban sikeres boraik miatt kerültek be a mezőnybe.

ifj. Szepsy István, borász

https://media.blubrry.com/millasreggeli/millasreggeli.hu/wp-content/uploads/2022/10/NOPQ-Szepsy.mp3

Feliratkozás: Apple Podcasts | Spotify | TuneIn | RSS

Kategória: NOPQ Címkék: borászat, Golden Vines Awards, pincészet, Szepsy

A túlélés a cél a vendéglátásban

2022-09-22

Egyre több ikonikus étterem zárt be az energiaárak drasztikus emelkedése, az alapanyagárak gyors növekedése, a munkaerőhiány és a kereslet hirtelen visszaesése miatt. Akik nyitva maradnak téli üzemszünetet, az étlapok szűkítését, méretcsökkentést terveznek.

Szeptember 27-én, a Szállódai és Éttermi Szakmai Találkozón (SzÉSzT) a szakma képviselői az alternatívákat veszik sorba a foglalkoztatási importtól kezdve a robotikán keresztül a költséghatékony energiagazdálkodási és üzemeltetési megoldásokig. Mennyire lehet optimista a szakma?

Kovács László, a Magyar Vendéglátók Ipartestületének elnöke

https://media.blubrry.com/millasreggeli/millasreggeli.hu/wp-content/uploads/2022/09/NOPQ-ettermek.mp3

Feliratkozás: Apple Podcasts | Spotify | TuneIn | RSS

Kategória: NOPQ Címkék: alapanyagár, emelkedés, energiaár, étlap, étterem, kereslet, méretcsökkentés, munkaerőhiány, üzemszünet, vendéglátás

Portugál Nyelvű Nemzetek Fesztiválja a Food Truck Show-n!

2022-09-08

NOPQ: Portugál Nyelvű Nemzetek Fesztiválja a Food Truck Show-n!

Az Őszi Kincsem Park eseményen a hagyományokhoz híven egy azonos nyelvet beszélő ország kultúrájában is elmerülhetnek az odalátogatók az agár- és lóverseny programokon kívül. Ez lesz a 82. Food Truck Show Magyarországon.

Vad-Horváth Zoltán, a Food Truck Show szervezője

https://media.blubrry.com/millasreggeli/millasreggeli.hu/wp-content/uploads/2022/09/NOPQ.mp3

Feliratkozás: Apple Podcasts | Spotify | TuneIn | RSS

Kategória: NOPQ Címkék: agár, food truck show, lóverseny, Őszi Kincsem Park, Portugál Nyelvű Nemzetek Fesztiválja

Huncut szilva herceg – kérsz egy falatot belőle?

2022-08-04

NOPQ: Íme az év tortája: a Huncut szilva herceg

A Magyar Cukrászok Országos Ipartestülete idén is nagy erőkkel kereste az Ország Tortáját, aminek zsűrije végül tíz döntős közül választotta ki a legjobbat: a Huncut szilva herceget. A nagykőrösi Vanília & Gelarto cukrászda, Karikó Orsolya által készített torta ötletét a kiváló egri vörösbor, illetve a kiváló magyar szilva ízének párosítása ihlette.

Karikó Orsolya, a nagykőrösi Vanília & Gelarto cukrászda cukrásza

https://media.blubrry.com/millasreggeli/millasreggeli.hu/wp-content/uploads/2022/08/HUNCUT-szilva-herceg.mp3

Feliratkozás: Apple Podcasts | Spotify | TuneIn | RSS

Kategória: NOPQ Címkék: év tortája, Huncut szilva herceg, ország tortája

Egyre jobban szeretjük a csípőset – de meddig jó, ha csíp?

2022-07-14

Az utóbbi időszakban növekedett a csípős termékek kedveltsége, a hazai fogyasztók ötöde jelezte, hogy az elmúlt néhány évben szokott rá ezekre az élelmiszerekre, derült ki a Gyulahús Kft. reprezentatív kutatásából. Tényleg egyre jobban szeretjük a csípőset? És hol a határ – most dőlt meg pl. a világrekord. Mit lehet tenni, ha valaki heccből vagy erőpróbából olyasmit eszik, amit nem kellett volna? Nagy Gábor maga is versenyzett, termékeinek 37 érme van világversenyeken, több aranyérmes és világbajnok szósza is van, ő az egyik szervezője a Nagymarosi Csípős Fesztiválnak is, ami idén 10. alkalommal lesz.Részletek

https://media.blubrry.com/millasreggeli/millasreggeli.hu/wp-content/uploads/2022/07/NOPQ-csipos.mp3

Feliratkozás: Apple Podcasts | Spotify | TuneIn | RSS

Kategória: NOPQ Címkék: chili, csípős, gabko, habanero, kapszaicin, Nagymarosi Csípős Fesztivál, paprika

Egy szelet süti kétezerért? Hogy jön ki a matek?

2022-07-07

NOPQ: Egy szelet süti kétezerért? Hogy jön ki a matek?

A cukrászműhelyeknek nincs választásuk: vaj, tojás, liszt, tejszín és csokoládé nélkül nem tudnak sütni, ezeket semmivel nem lehet helyettesíteni. Vagy irracionális mértékben emelik az áraikat, és elriasztják a vevőiket, vagy voltaképp ingyen kezdenek dolgozni. Aki a minőségből nem akar engedni, vagy feladja, vagy vért izzadva tart ki.

Karl Zsolt, a dunaharaszti Karl Cukrászda tulajdonosa

https://media.blubrry.com/millasreggeli/millasreggeli.hu/wp-content/uploads/2022/07/SUTI-arak.mp3

Feliratkozás: Apple Podcasts | Spotify | TuneIn | RSS

Kategória: NOPQ Címkék: csokoládé, cukrász, cukrászműhely, liszt, minőség, süti, tejszín, tojás, vaj, vevő

Együnk porchettát, sőt csinálhatunk is!

2022-06-30

NOPQ: Együnk porchettát, sőt csinálhatunk is!

Gede “Il Capo dei Capi” Balázs megmondja

Videó:

Hang:

https://media.blubrry.com/millasreggeli/millasreggeli.hu/wp-content/uploads/2022/06/NOPQ-porchetta.mp3

Feliratkozás: Apple Podcasts | Spotify | TuneIn | RSS

Kategória: NOPQ Címkék: nopq, porchetta

  • 1
  • 2
  • 3
  • …
  • 11
  • Következő oldal »
  • MÉDIAAJÁNLAT
  • FELTÉTELEK
  • ADATVÉDELEM
  • ÁSZF
  • IMPRESSZUM
  • KAPCSOLAT
  • STÁB
  • GALÉRIA

Copyright © 2025 · Millásreggeli - minden jog fenntartva!