A tejtermelőknél az utóbbi időben megvalósult fejlesztések nem elegendőek a hazai tejtermelés életben tartásához, az csak a feldolgozóipar erősítésével érhető el – mondta Mélykuti Tibor, a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke csütörtökön Velencén, a Magyar Turizmus Zrt.-vel közösen rendezett Nélkülözhetetlen marketing című V. Tejágazati konferencián.
A szakértő szerint nincs könnyű helyzetben a magyar tejágazat, a legnagyobb gondban pedig a tejtermelők vannak. A jó minőségű magyar tejet belföldön kellene feldolgozni, amihez modern, versenyképes és hatékony hazai feldolgozóiparra lenne szükség – mondta. Hozzátette, hogy a hazai tejfeldolgozás megerősítése tökéletes összhangban van a kormány munkahely-teremtési szándékaival.
A hazai alapanyagok legnagyobb hányadát a közepes és nagyvállalatok dolgozzák fel jelenleg, ám az elnök szerint a 2020-ig tartó uniós ciklusban lehetőség lesz a mikro- és kisvállalkozások fejlesztésére.
Élelmiszeripari és agrárgazdasági szakértők szerint a tejágazathoz hasonlóan más mezőgazdasági ágazatoknak is a modern feldolgozóipar jelentheti Magyarországon a túlélést, ill. a kitörési pontot. A feldolgozott termékeknél a munka hozzáadott értéke, ill. a termelékenység szintje nagyságrendekkel magasabb, mint az alapanyag előállításánál, és exportjánál.