2024. október 7., hétfő 9-10 óra
IHÁLOVITS GAZDA: Minek pálmaolaj a nápolyiba? A gyakorlatilag mindenfajta élelmiszerben megtalálható, térfogatnövelőnek és tartósítószernek használt pálmaolaj jelentősen drágult, így már nem a világ legolcsóbb étolaja. A pálmaolaj hatékony és funkcionális, ezért gyakran látjuk az édességek és a magasan feldolgozott élelmiszerek címkéjén. Szöllősi Réka, élelmiszerpolitikai elemző.
Tőzsdenyitás Czibere Ákos elemzővel (Equilor Zrt.)
HEURÉKA-ÉLMÉNY: Űranyagtudomány. A Miskolci Egyetemen régóta zajlanak űranyagtudományi kísérletek. A fémek és az ötvözetek kristályosodását vizsgálják – az eredmények az űriparban hasznosíthatók. Máshogyan viselkednek az anyagok az űrben és a Földön? Hogyan lehet ezt jól érzékeltetni, hogy egy kevésbé jártas ember is megértse? Más anyagszerkezetek alakulnak ki? A fémtani tanszéken zajló kísérletek eredményei hol és hogyan hasznosulnak? A Miskolci Egyetemen évtizedek óta részt vesz nagy nemzetközi projektekben. Mire irányulnak ezek a kutatások?2023-ban megalakult a Miskolci Egyetem Űranyagtudományi Kutatócsoportja, amely a tudományos munka mellett egyre több űripari projektbe kapcsolódik be. Melyek ezek? – már amennyiben nem titkosak… Az egyetemen indul az Űrmérnök képzés. Dr. Veres Zsolt, a Miskolci Egyetem docense, a fémtani, képlékenyalakítási és nanotechnológiai intézet munkatársa.
Feliratkozás: Apple Podcasts | Spotify | TuneIn | RSS