2025. március 31. hétfő 9-10 óra
MIHÁLOVITS GAZDA: A juhásznak jól van dolga? A keresztény hagyományok és a gasztronómiai szokások miatt a bárányhús különösen kedvelt húsvéti ételnek számít, így nem véletlen, hogy a hazai bárányexport legjelentősebb felvevőpiaca jó ideje Olaszország. Az utóbbi években azonban az európai muszlim közösségek kereslete is megnőtt, így a magyar bárányhús iránt egyre nagyobb az érdeklődés a nyugat-európai országokban is. Idén azonban korántsem volt felhőtlen a húsvét előtti várakozás, a száj- és körömfájás megjelenése ugyanis egy időre magával hozta a bárány exportjának teljes tilalmát is. Mit csinál egy juhász? Mennyi juh van Magyarországon? Felfutóban vagy stagnálóban van az ágazat? Hogy kell elképzelni egy juhászatot belülről? Mennyit eszünk és mennyit viszünk külföldre? Mikor adják el a legtöbbet? Milyen termékből? Hova? Okoz-e gondot a mostani járvány? Miért pont a bárány a legnépszerűbb exportcikke az ágazatnak? Holló Mátyás, a Magyar Juh- és Kecsketenyésztő Szövetség elnöke.
TŐZSDENYITÁS Czibere Ákos elemzővel (Equilor Zrt.)
HEURÉKA ÉLMÉNY: Puli a Holdon! Magyar műszer keres vizet a szomszédunkban. Megérkezett az első magyar műszer a Hold felszínére, miután leszállt az égitestre az amerikai Intuitive Machines űrvállalat Athena nevű, Nova-C típusú szondája. Pacher Tibor, a Puli Space alapítója, igazgatója.
Feliratkozás: Apple Podcasts | Spotify | TuneIn | RSS