Folytatódik az iskolagyümölcs-program! A 2014-2015-ös tanévben több mint 45 millió adag, hazai termelőktől származó gyümölcsöt és százszázalékos gyümölcslevet osztanak szét a hazai általános iskolák 1-6. osztályos diákjai között.
Az Európai Közösség 2009-ben indított Európai Iskolagyümölcs-programjának köszönhetően ma már több mint kétezer magyar iskolában 538 ezer diák jut rendszeresen gyümölcshöz. A kormány 2010 óta 500 millió forintról 1,2 milliárd forintra emelte a költségvetés hozzájárulását a programhoz, ami lehetővé tette, hogy az elmúlt tanévben az 5-6. osztályosok is bekapcsolódjanak a programba.
Az iskolagyümölcs programot az EU legalább 50 százalékban finanszírozza. A kezdeményezéshez Magyarországgal együtt 25 EU állam csatlakozott. Nálunk a 2013/14-es tanévben 2,8 milliárd forintot fordítottak a programra Magyarországon, ebből mintegy 4,5 millió euró származott az uniós keretből. A következő, 2014/15-ös tanévben az EU 5,4 millió eurót, megközelítőleg 1,6 milliárd forintot biztosít a program támogatására, az állami forrás adatairól a költségvetés elfogadását követően lehet beszámolni.
A program nem csupán annyiból áll, hogy gyümölcsöt tesznek a gyerekek tányérjába, legalább annyira fontos, hogy a diákok megszeressék a gyümölcsfogyasztást, mert így lehet elérni, hogy felnőttként is megtartsák egészséges táplálkozási szokásaikat. Az EU-ban 22 millióra becsülik a túlsúlyos iskolások számát, és ez a létszám minden évben várhatóan 400 ezerrel emelkedik.
Magyarországon ugyanolyan mértékben és arányban jellemző a gyermekéhezés, mint az elhízás. Ma az országban 30-40 ezer kiskorú éhezik, és további 10 ezer nem jut megfelelő minőségű táplálékhoz. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 2010-ben készített nemzetközi kutatása szerint Magyarországon a 10-12 éves korú gyerekek átlagosan 11,5 százaléka alultáplált, míg 12,1 százaléka túlsúlyos.
Egy felmérés szerint a magyar óvodák fele, 55 százaléka biztosít legalább napi egyszer friss zöldséget, gyümölcsöt a gyerekeknek, de vannak olyan óvodák, ahol semennyit sem. Az iskolákban még rosszabb a helyzet, ott a napi legalább egy friss zöldség, gyümölcsöt biztosítók aránya mindössze 40 százalékos.