A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) öt fokhagymakrém teljes körű hatósági vizsgálatát végezte el, és az ellenőrzések során kisebb hiányosságokat talált.
A közlemény szerint a hatósági mintavételt követően laboratóriumban vizsgálták a termékek minőségi és biztonsági paramétereit, a sótartalmat, a tartósítószerek- és a nehézfémek mennyiségét, és a jelöléseket.
A készítményekben mért sótartalom (8,4-9,6 százalék) megegyezett a csomagoláson feltüntetett mennyiséggel, amely egyben az európai uniós ajánlásban előírt tűréshatároknak is megfelel. Mivel a fokhagymakrém termék nevében a fokhagyma összetevő kiemelten szerepel, ennek mennyiségét is kötelező feltűntetni. A nyers, darált fokhagymatartalom 60-70 százalék között volt a vizsgált termékekben.
A tartósításra szolgáló adalékanyagok, valamint a nehézfémek ellenőrzéséhez mintegy 40 vizsgálatot végeztek a szakemberek. A nehézfémek mennyiségén túl a barnulást megakadályozó kén-dioxid tartalmat, valamint a szorbinsav- és a benzoesav tartalmat is megmérték. Az egyik terméknél a gyártó benzoesav tartósítószert is használt a szorbinsav mellett. Ezt ugyan fel is tüntette terméke csomagolásán, azonban a benzoesav tartósítószert egy európai uniós rendelet alapján nem lehet alkalmazni a fokhagymakrémek esetében. Az élelmiszer-előállító ellen hatósági eljárás indult. A Nébih jelzését követően a gyártó a receptúrát megváltoztatta.
A jelölések ellenőrzése során csak kisebb hiányosságot talált a hatóság. A csomagoláson feltüntetett száraz, hűvös helyen tárolandó; felbontás után hűtve tároljuk feliratokat a minőségmegőrzési idő jelölése után kell feltüntetni, ezt azonban egy termék esetében hibásan jelölték – olvasható a közleményben.