A múlt hónapban véglegesen leállította a termelést a budapesti székhelyű Danone Tejtermék Gyártó és Forgalmazó Kft. Magyarországon -írja az Agrárszektor.hu.
A Danone üzembezárása nem példanélküli – kommentálta Éder Tamás, az ÉFOSZ elnöke az Agrárszektor.hu hírét. Az elmúlt évtizedben több nemzetközi cég döntött úgy, hogy telephely-racionalizálást, termelés-koncentrációt hajt végre a kelet-közép európai régióban és ennek során a magyarországi üzemét bezárja. Szinte minden jelentős élelmiszeripari alágazatban volt erre példa a konzervipartól a húsiparig.
A Danone budapesti gyárának bezárását tavaly júniusban jelentette be. Indoklása szerint ugyanis a magyar üzem kapacitáskihasználtsága olyan kritikusan alacsony volt, ami hosszú távon már nem volt fenntartható. Ezért a vállalat úgy határozott, hogy fokozatosan csökkenti, az idei év második felére pedig beszünteti a budapesti gyártást. A Danone 1991 óta van jelen Magyarországon, a Danone Tejtermék Gyártó és Forgalmazó Kft. mostani formájában 1994-ben kezdte meg működését.
Éder Tamás hozzátette: noha az üzembezárások pontos hátterét nem ismeri, a döntésekben szerepet játszhatott az, hogy a magyar fejlesztés- és támogatáspolitika mostohagyermekként kezelte az ágazatot. Az ágazat központi terheinek folyamatos növekedése miatt meghatározóvá váló feketekereskedelem olyan gazdálkodási környezetet teremt, ami szinte lehetetlenné teszi a jövedelmező tevékenységet.
Aki teheti, áthelyezi máshová a termelést anélkül, hogy a piacait feladná, hiszen a magyar üzletekben továbbra is kaphatók a szóban forgó cégek termékei, amelyeket a környező országokban megmaradó és folyamatosan fejlődő üzemekben állítanak elő – jegyezte meg az ÉFOSZ elnöke. Annak ellenére ugyanis, hogy a Danone megszüntette magyarországi üzemében a termelést, és azt más európai országokba helyezte át, a Danone-készítmények ezután is kaphatók lesznek a magyar piacon. A Danone Kft. pedig a csoport régiós központja marad.