Millásreggeli - a gazdasági muppet show

  • ÉLŐ ADÁS
  • MŰSORTÁR
  • PODCAST FELIRATKOZÁS
  • VAN BARÁTUNK: RADIOCAFÉ
  • EPIC STORIES

Napsütés kapszulában

2013-02-20

D-vitamin: egy mindenre jó vitamin, amely valójában nem is vitamin, egyre több kutatás mutatja ki, hogy megléte egészségesebbé tesz, hiánya súlyos betegségeket okozhat. Ráadásul, filléres készítmény, így mindenki számára elérhető.

Szerda reggeli adásunkban a D-vitaminról beszélgettünk Dr. Takács Andrással, a SOTE egyetemi docensével. Az apropó egy ajánlás volt, amit több mint tíz orvosi társaság közös összefogásával fogalmazott meg, és amely szerint a magyar lakosságnak novembertől-márciusig napi 2000 Nemzetközi Egység (NE) D-vitamint lenne ajánlott fogyasztania (Az ajánlás még nyáron jelent meg az Orvosi Hetilapban).

Mielőtt továbbmegyünk, tisztázzuk: a D-vitamin valójában nem is vitamin, hanem egy hormonszerű előanyag, amely hozzájárul az aktív D-hormon termelődéséhez a szervezetben. Legfontosabb funkciója a vér kalcium és foszfor szintjének szabályozása, elősegíti a csontok megfelelő képződését. Ez a legősibb hormonszerű anyag, bizonyíthatóan már 300 millió éve megtalálható volt az élő szervezetekben. Dr. Takács András szerint a kutatók, orvosok egészen másképpen tekintenek manapság erre az anyagra, főként, hogy sorra jelennek meg szakpublikációk újabb kutatási eredményekről. A korábbi túladagolási figyelmeztetés helyett ma például kimondottan ajánlják bevitelét, méghozzá nem kis egységben. (Ezekről az eredményekről bővebben lehet olvasni itt.)

Néhány példa. Tartós hiánya komoly egészségügyi problémákhoz vezethet, például csontritkuláshoz, izomgyengeséghez, szív és érrendszeri panaszokhoz, autoimmun betegségekhez, angolkórhoz, ill. vezethet mellrák, prosztatarák és a vastagbélrák kialakulásához is. A D-vitamin az immunrendszer állapotát alapvetően befolyásolja, hiányában nagyobb eséllyel kapható el a TBC vagy influenza és a depresszió kialakulásával, hangulatromlással is összefügg, mondta Dr. Takács András.

A D-Vitamin szinten tartása tehát fontos dolog. A zsírban oldódó anyagot szervezetünk tárolni tudja, felezési ideje a szervezetben kb. 6 hét, ami azt jelenti, hogy a nyár végén, koraősszel felhalmozott mennyiség elfogy a téli hónapokra. Ugyan vannak D-vitamint tartalmazó élelmiszerek, de nagyrészt csak UV-B sugárzás, tehát napfény hatására szintetizálódik bőrünkben. Ennek szintje pedig a téli hónapokban olyan kevés nálunk, hogy más módon kell a szervezetbe juttatni az anyagot. Dr. Takács András szerint diétával igen nehéz pótolni, a felnőtt szervezetnek átlagosan szükséges 2000 NE bevitelére napi 20 tojás vagy fél kiló lazac elfogyasztására lenne szükség. A szolárium sem megoldás: a modern szoláriumokban ugyanis az UV-B tartomány direkt minimalizálva van, hiszen nem attól barnulunk.

Nyilván, napsütötte tájra kellene utazni, az lenne a legjobb megoldás. Ez persze költséges. Éppen ezért, a legcélszerűbb ellenőrzött körülmények között gyártott készítményt vásárolni, és a téli hónapokban a napi adagot így a szervezetbe juttatni. A fortifikált ételek (pl. tejtermékek) fogyasztása is jó megoldás lehet, ha tudjuk követni, hogy ezzel pontosan mennyi egységet vittünk be. Ha készítményt vásárolunk, figyeljünk arra oda, hogy D3 (állati eredetű) legyen feltüntetve a csomagoláson, mondta Dr. Takács András, a külföldön (elsősorban az USA-ban) népszerű D2 (növényi eredetű) ugyanis jobban emeli a kalciumszintet a vérben.

Arra a kérdésre, hogy jobb-e a természetes D-vitamin a mesterségesen előállítottnál, Dr. Takács András elmondta: a jó minőségű, ismert gyártótól vásárolt D-vitamin pont ugyanaz az anyag, mint amit a szervezet gyárt, nem a technológia befolyásolja a felszívódást, hanem a szerveink állapota.

A tengeri állatokban, halak májában nagy mennyiségben előfordul, ezek tartós fogyasztása toxikus lehet, mondta el a szakember. A D-vitamin túladagolása súlyos vesekárosodást eredményez. Míg télen jellemzően nagyobb mennyiséget kell a szervezetbe juttatni, addig nyáron a napsütés következtében eleve magasabb a D-vitamin szintet csak kiegészíteni kell. A természetesen úton, napsütés hatására képződő D-vitamint különben nem lehet túladagolni.

Fontos szempont, hogy mennyibe kerül egy ilyen csodaszer? Vannak, akik a mostani kutatási eredmények mögött a gyógyszerlobbit sejtik. Nos, egy csomag 30 db-os, 2000 NE-s készítményhez már recept nélkül is viszonylag olcsón, 1000 forint alatt is hozzá lehet jutni. De fel lehet íratni háziorvosunkkal, tb-támogatással egy száz darabos, 2000 NE-s csomag ára nem éri el a 700 forintot. Érdemes azonban jól tájékozódni vásárlás előtt: a prémium-szegmens is ráhajtott a csodaszer jó sajtójára, és vannak kimondottan gyermekeknek ajánlott, ill. természetes, bio vagy más módon különleges termékek, melyek ára igen borsos lehet. Kérdezzük ki jó alaposan orvosunkat, gyógyszerszünket!

A reggeli adásban elhangzott beszélgetést itt lehet meghallgatni!

Kategória: Egyéb

  • MÉDIAAJÁNLAT
  • FELTÉTELEK
  • ADATVÉDELEM
  • ÁSZF
  • IMPRESSZUM
  • KAPCSOLAT
  • STÁB
  • GALÉRIA

Copyright © 2025 · Millásreggeli - minden jog fenntartva!