Már a NÉBIH-et is zavarja az élelmiszer pazarlás mértéke. Minden magyar kb. 67-68 kg élelmiszert dob ki évente, ennek a fele csomagolatlanul landol a kukákba.

Rengeteg élelmiszer megy a szemétbe
Az Élelmiszerbank már 12 éve foglalkozik ezzel a témával. A fogyasztói felesleg nagy problémája, hogy a gyártói feleslegekkel összehasonlítva ezek elaprózott, kis tételek, a begyűjtése nehézkes lenne, ráadásul ez hivatalosan nem is lehetséges, mivel nem ismert a tárolás módja. A hangsúlyt ezért inkább a megelőzésre kell helyezni. Sczígel Andreának, a Magyar Élelmiszerbank Egyesület külső kapcsolatok igazgatójának egyik jó tanácsa, hogy a hosszú lejáratú termékek szavatossági idejét nem kell napra pontosan betartani. Például egy kiló cukor a lejárata után még napokig, akár pár hétig is fogyasztható mindenféle káros következmény nélkül. Mit lehet tenni a pazarlás visszaszorításáért? Hogyan lehet a felesleges élelmiszert eljuttatni az Élelmiszerbankhoz? Ezekről és még egyéb, a témába vágó kérdésekről beszélgettünk Sczígel Andreával.
Feliratkozás: Apple Podcasts | Spotify | TuneIn | RSS