Millásreggeli - a gazdasági muppet show

  • ÉLŐ ADÁS
  • MŰSORTÁR
  • PODCAST FELIRATKOZÁS
  • VAN BARÁTUNK: RADIOCAFÉ
  • EPIC STORIES

Kimegy a divatból a futószalagos sushi?

2013-04-15

Rohamosan veszítenek népszerűségükből a sushit az asztalok között köröztetett futószalagokon felszolgáló éttermek Japánban, miután a vendégek a gyorsaság helyett egyre inkább a frissességre helyezik a hangsúlyt.

A Japánban kaitendzusinak (forgó sushi) nevezett felszolgálási módszer világszerte elterjedt, Magyarországon is több ilyen étterem működik: a fogások egy futószalagon járnak körbe az étterem asztalai körül, a vendégek pedig kedvükre válogathatnak a mellettük elhaladó étkekből.

Ugyanakkor a szigetországban egyre többen csupán forgó kirakatként tekintenek a rendszerre, és a futószalagokról való fogyasztás helyett inkább friss sushit rendelnek a pincérektől. A korábban szokatlannak tekintett rendelési mód a közelmúltban olyannyira elterjedt Tokióban, hogy manapság már teljesen bevettnek számít a futószalagra mutogatással való rendelés. Egy felmérés szerint a vendégek 61,1 százaléka egyáltalán nem nyúl a futószalagon haladó tányérokhoz – írta a JapanToday.

A 60 éves múltra visszatekintő kaitendzusi népszerűségvesztésének másik oka, hogy egyre több étterem helyez el az asztaloknál érintőképernyős rendelési rendszert, amelynek segítségével gyorsan lehet friss sushit kérni. A rendelés egyenesen a konyhába megy, garantálva, hogy a lehető legrövidebb idő teljen el a rendelés leadása és az étel elkészítése között.

A fogyasztói szokások változása miatt számos japán étterem átalakította a futószalagos rendszert. Az asztaloknál érintőkijelzőket helyeztek el a rendeléshez, míg a többemeletes futószalagrendszert úgy szerelték át, hogy azon keresztül az ételek köröztetése helyett minél hamarabb az asztalokhoz tudják küldeni a megrendelt fogásokat.

Vendéglátóipari szereplők szerint az is előfordulhat, hogy az igények megváltozása miatt hamarosan kihal a nagy múltú, bevezetésekor rendkívül modernnek és egyedinek számító rendszer. Egyelőre annyi biztos, hogy számos tokiói útikönyvet és gasztronómiai kalauzt kell majd átírni a kaitendzusi éttermek átalakulása miatt. (Millásreggeli/MTI)

Kategória: Egyéb

  • MÉDIAAJÁNLAT
  • FELTÉTELEK
  • ADATVÉDELEM
  • ÁSZF
  • IMPRESSZUM
  • KAPCSOLAT
  • STÁB
  • GALÉRIA

Copyright © 2025 · Millásreggeli - minden jog fenntartva!