Sikeres a 2011-ben elindított nemzeti dinnyeprogram. 6000 hektárra nőtt a görögdinnye termőterülete Magyarországon, és a fogyasztása is 20 százalékkal emelkedett.
Czerván György Földművelésügyi Minisztérium (FM) agrárgazdaságért felelős államtitkára szerint az idén várhatóan mintegy 245 ezer tonna görögdinnyét takarítanak be az országban. Ennek a mennyiségnek 40-50 százalékát külföldön értékesítik, elsősorban Németországban, Csehországban és Lengyelországban.
Mártonffy Béla, a Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet (FruitVeB) elnöke azt emelte ki: 2002-ben még Magyarország volt a világ harmadik legnagyobb görögdinnye-exportőre, a következő években azonban rendkívül negatív folyamatok zajlottak le ezen a területen. Így 2010-ig a 9 ezer hektáros termőterület a felére csökkent; ezt a folyamatot állította és fordította meg a nemzeti dinnyeprogram.
A szakember hozzátette: mindez illeszkedik abba, hogy a magyar zöldség-gyümölcs ágazatot a kiemelten fejlesztendő területek közé sorolták. Az orosz, a kínai és az arab piacok igényelnék a jó minőségű, időre szállított magyar árut; ennek azonban most még az ágazat szereplői nem tudnak eleget tenni – mondta Mártonffy Béla, jelezve: ezért kívánják a termelést a magyar zöldség-gyümölcs szektorban évi mintegy 2,5 millió tonnáról 3,5 millió tonnára növelni, belátható időn belül. Közölte: ennek a fejlesztési célkitűzésnek a megvalósítása 100 ezer új munkahelyet jelentene vidéken, mivel az ágazatban folyó munka nagy kézimunkaerő-igényű.