2024. július 1., hétfő 9-10 óra
Feliratkozás: Apple Podcasts | Spotify | TuneIn | RSS
MIHÁLOVITS GAZDA: Mitől 4 ezer forint az eper? Április végén a nagybani piacon jellemzően a kilogrammonkénti 3,0–4,5 euró közötti ársávban értékesítették az importszamócát, míg a magyar gyümölcs termelői ára 2000–2400 forint között volt, ami a márciusi 4500 forintos piacra lépő termelői árhoz képest már határozottan barátibb. A piacokon és a boltokban a fogyasztói árak ettől jellemzően magasabbak voltak, akadt háromezer forintos induló ár is. Kelemen Péter, a FruitVeB – Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet ügyvezető igazgatója.
TŐZSDENYITÁS: Török Lajos, az Equilor Befektetési Zrt. vezető elemzője.
HEURÉKA-ÉLMÉNY: Magyar kutatók algoritmusával tehetők megbízhatóbbá a kvantumszámítógépe. Az ELTE és az ELKH fizikusai saját fejlesztésű algoritmus és a hozzá kapcsolódó fordítószoftver segítségével rekordalacsony számú kvantumlogikai művelettel képesek futtatni kvantumprogramokat, így jelentősen csökkenthető a számítások során keletkezett zajszint. Eredményeik hozzájárulnak a kvantumprocesszorok erőforrásainak hatékonyabb kihasználásához és a kvantumos algoritmusok további fejlesztéséhez. Dr. Rakyta Péter, az ELTE Fizikai Intézetének adjunktusa és Dr. Zimborás Zoltán, a Wigner Fizikai Kutatóközpont munkatársa.
Feliratkozás: Apple Podcasts | Spotify | TuneIn | RSS
Már, ha a Sycamore versus Summit szóviccet játsszuk meg. IT rovatunkban azt jártuk körül, hogy új korszak kezdődik-e a számítástechnikában a Google Sycamore nevű kvantumszámítógépe miatt. Részletek
Feliratkozás: Apple Podcasts | Spotify | TuneIn | RSS
IT rovatunkban azt jártuk körül, hogy új korszak kezdődik-e a számítástechnikában a Google Sycamore nevű kvantumszámítógépe miatt. A kiszivárgott hír szerint a Google kísérleti kvantumprocesszora 3 és fél perc alatt számolt ki valamit, ami a világ jelenlegi legerősebb szuperszámítógépének 10 ezer évig tartana. Bátky Zoltán, a PCWorld online főszerkesztője foglalta össze a tudnivalókat. Vavrek Zsolt, az Equilor lakossági üzletág igazgatója mondta el, mi történt a budapesti parkett első fél órájában. NOPQ rovatunkban a hazai gasztronómia felíveléséről beszélgettünk a magyar Bocuse d’Or egyesület vezetőjének szavai alapján. Ami Kántor kolléga szerint a lényeg, és ami meghatározza egy város arculatát az ottlakók és turisták számára egyaránt, az a street food. Ebben igen nagy fejlődés volt, pár jó példa is előkerült, mint a Devil’s prézli vagy a BazsaLicom.
Feliratkozás: Apple Podcasts | Spotify | TuneIn | RSS