Gazdanap. Az mi? Mit csinálnak ott? Mihálovits Gazda fellebbenti a kulisszákat Reng Zoltán (Hungrana Kft.) segítségével, mert ők pont ilyet szerveznek épp. A Macrone rally a magyar börzén is tombol – jelenti Kovács Bálint (Equilor). Jönnek a robotok! Az iparban már ott vannak! Mióta? Elveszik a munkát? Orovicza Szilárd (KUKA Robotics) egyebek mellett ezen kérdésekre válaszol Heuréka Élmény rovatunkban.

 

Boko Haram terrorszervezet és nigériai csalók. Elsőre mindenkinek ez jut eszébe Nigériáról, pedig ez az egyik legnagyobb reményű afrikai ország. A Nigériáról alkotott képet Gerendy Zoltán (BDO Magyarország) és Feledy Botond külpolitikai szakértőnk árnyalja az Adóvilág rovatban. A cégek félnek a digitalizációtól, mert nem tudják mi az és mire jó? Piros Pirula rovatunkban a digitális transzformáció iránti vállalati félelmekről beszélgetünk Papp Lászlóval (Gartner Magyarország). Macrone rally van az európai tőzsdéken- jelenti Varjú Péter (Erste Befektetési Zrt.) a Nemzetközi Részvénymustrában. Ráadásul holnap indul a gyorsjelentési szezon az SAP-val.

 

Ha csak két sith van és mindkettőt elpusztítják, akkor hogyhogy újra és újra felbukkan egy? E veretes kérdéssel kezdünk és nem sejtjük, hogy szóvicc cunamit szabadítunk magunkra. Van persze tőzsdei összefoglaló és lapszemle is. Aztán utánajárunk, hogy az egykor egyeduralkodó pénzpiaci alapok miért vesztenek rohamosan a népszerűségükből a pénzpiaci alapok? Vízkeleti Sándor (BAMOSZ) fejti meg a talányt. A francia választások makrogazdasági várható hatásait boncolgatja Dunai Gábor (OTP Bank). Kamatdöntés is lesz az EKB-nál és az MNB-nél is. Pleschinger Gyula (MKB Bank) devizapiaci blokkja a francia választások euróárfolyamra gyakorolt meglepő hatásairól és a fontpiaci meglepetésekről szól.

 

1925 április 18-án nyitotta meg kapuit a Budapesti Nemzetközi Vásár – a BNV 92 évét eleveníttettük fel a nyitástól napjainkig Katona Csaba történésszel, Mesél a múlt rovatunkban. Tőzsdét nyitottunk, majd még jutott időnk a 29-es villamosra és némi tormakörképre is.

 

 

Folytattuk a beszélgetést Tóth Katával, a Bátor Tábor adománygyűjtési igazgatójával és Miha Tamással, a Human Dialóg ügyvezetőjével arról, hogy ki miért ajánlja fel vagy miért nem adója 1%-át, hogy az e-szja bevezetése ront-e vagy javít a helyzeten, és hogy mit jelent egy alapítványnak akár 4000 forint is. Megnéztük azt is, hogy pl. a török népszavazás milyen kockázatot jelent a piacokra.

 

Amíg mi húsvétoltunk, addig elég sok minden történt a világban, mind a piacokon, mind a politikában. Törökországban például megszilárdulni látszik Erdogan elnök egyeduralma – na de, hogy pontosan mi történt, ezt kérdeztük Feledy Botond külpolitikai szakértőtől. Ezt követően elkezdtük a beszélgetést Tóth Katával, a Bátor Tábor adománygyűjtési igazgatójával és Miha Tamással, a Human Dialóg ügyvezetőjével adóforintjaink 1%-áról. 

A farm-to-table egy kitűnő kezdeményezés, a lényege, hogy az éttermek nem másodkézből vásárolnak alapanyagokat, hanem közvetlenül a termelőktől. Hogyan működik, hogyan lehet ezt kivitelezni? Mennyire drágítja a kész ételt? Mit szólnak a vendégek, van-e erre igény? Döry Gáborral, a Corinthia Hotel Budapest vendéglátás-marketing szakértőjével beszélgettünk. Kiss Móni (Equilor) vezető elemző a tőzsdenyitás részleteit árulta el, Koi Tamással, a hwsw.hu szakírójával májusi részvénykibocsátása kapcsán beszélgettünk a DIGI-ről.

 

Újra átformálná a kormány a kisker szektort. Vámos Györggyel, az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkárával beszélgetünk a puhuló, de még mindig helyenként vad elképzeléseket tartalmazó kormányzati javaslatról. Csökken a használt dízelek ára! Jó buli ilyet venni? Kinek éri meg? Mire kell figyelni vásárláskkor? Futómű rovatunkban Szörényi Andrást, a vezess.hu szerkesztőjét faggadtuk. A Toyota szerint telítődött az amerikai autópiac, visszaesést várnak. Az ArcelorMittal nem érzi, hogy beleférne az amerikai olajvezeték bizniszbe. Varjú Péter (Erste) tartott ma részvénymustrát.

 

Ida és Béla névnap, felfedezők, elnökök, sportolók. Tőzsdei összefoglaló tegnapról. Ügyfélélmény kutatás a Develortól. Szabó Csaba, a cég vezérigazgatója mondja el nekünk a felmérés tapasztalatait. Például, hogy a negatív ügyfélélmény jelentős hatással van a cégek árbevételére is, akár 20%-kal csökkentheti azt. Lapszemle után ingatlan rovat: ki épít itt új lakást? Ditróy Gergely, a portfolio.hu ingatlandivíziójának vezetője mondja el, hogy akár projektek dőlhetnek be az ágazatot jellemző feszes munkerőpiaci helyzet miatt. Virág Ferenc (Random Capital) “Keresd a hazait!” rovatunkban a MOL-t és Richtert említi, mint erős cégeket, de ha korrekció jön, ezek részvényei sem úszhatják meg esés nélkül.

 

Gigabotrány rázza meg a brazil húsipart, amely egymaga annyi GDP-t termel, mint egész Magyarország. Mondjuk a részleteket. Aztán tőzsdenyitás Varga Zoltánnal (Equilor), bár nem sok minden történik. Zöld Iránytű rovatunkban az európai rezsicsökkentésről beszél Szalai Gabriella (Energiahatékonysági Intézet). Szó esik még Kalifornia energiatermeléséről és a húsvéti élő nyulak sanyarú sorsáról is.