Élesedik a kínai-japán szigetvita

Kedden is folytatódtak a hétvégén kezdődött Japán-ellenes tüntetések Kína-szerte: több Kínában lévő japán gyárban már leállt a munka hétfőn, a két ország közti szigetvita miatt utcára vonuló tömegek miatt.

A demonstrációk több helyen erőszakba torkolltak: japán pekingi nagykövetségét a kínai zászlókat tömeg vizes palackokkal dobálta, annak évfordulóján, hogy 1931-ben Japán csapatok partra szálltak Kínában és több területet megszálltak ? írta a Reuters. A mostani tüntetéseket a Szenkaku-szigetek körüli vita tüzelte fel.

Több japán társaság kínai üzemeiben leállt a munka. A Panasonic három gyára szünetel két napja, miután ezek közül kettőt megtámadtak és megrongáltak a hétvégén. A Canon szintén három gyárát zárta be ideiglenesen elővigyázatosságból. A Mazda is leállította gyárát, de így tett a Mitsubishi, a Honda és a Yamaha is. A Toyota és a Honda is arról számolt be, hogy üzemeikben gyújtogatás miatt súlyos károk keletkeztek.

A tüntetések erősen megcibálták a kínai kitettséggel rendelkező japán papírokat a tokiói értéktőzsdén, azon félelmekre, hogy a két ország közötti heves vitának komoly gazdasági hatásai is lehetnek. Kína a világ második legnagyobb gazdasága, Japán a harmadik. A két ország kereskedelme mintegy 345 milliárd dollárt tesz ki évente.

A tüntetések egyes városokban átcsaptak belföldi feszültségek szította demonstrációkká: Japán szidalmazása mellett a tömeg a Kínai Kommunista Párt, a korrupció és a növekvő társadalmi egyenlőtlenségek ellen is tiltakozott.